Om rättvisor

Alla politiska partier är för rättvisa. Och både till höger och till vänster påstås det att de andras politik i själva verket är djupt orättvis. Hur är det möjligt? Är även rättvisa ett sådant där ord som egentligen inte betyder något, utan bara används för att sprida glans över de egna argumenten? Nej, faktiskt inte. Problemet med ”rättvisa” är inte att ordet saknar innehåll, utan att det har åtminstone tre betydelser!

Anta att vi har en grupp människor som gemensamt förfogar över en mängd pengar (eller någon annan resurs). En typ av rättvisa vore att fördela pengarna efter hur mycket de enskilda har bidragit med för att dra in dem, i form av startkapital, kunnande, arbete, råvaror etc. Det är den här typen av rättvisa som brukar förespråkas på högersidan av det politiska spektrumet. En fördel är att det ger människor ett direkt incitament att bidra. Uppenbara nackdelar är dels att de som ingenting har och som inte kan arbeta aldrig kommer att få något, och vem ska ta hand om dem? Dels så tenderar resurser att koncentreras på få händer i det här systemet – mer pengar betyder att jag kan satsa mer i nästa projekt vilket ger mig mer pengar. Ett annat problem handlar om att bedöma vikten av olika typer av bidrag. Ska det anses mest värt att bidra med arbete, kunnande eller materiella resurser?

Ett annat rättvist system bygger på att fördela pengarna efter hur mycket de enskilda behöver. Föräldrar med många barn behöver mer pengar än en som är singel, sjuka och handikappade har särskilda behov, och så vidare. Det här är en typisk ”vänsterrättvisa”, och den stora fördelen är förstås att alla får sina behov täckta i samma grad. Nackdelen är att incitamentet förflyttas från att bidra till att behöva, och dras resonemanget till sin spets fås ett samhälle där ingen har lust att arbeta och de flesta ägnar sig åt att gnälla om hur dåligt de har det. Vidare får vi även här bedömningsproblem, nu gällande vem som mest behöver den där extra kronan.

En tredje sorts rättvisa är att alla får lika mycket. Punkt och slut. Det här är en mycket matematisk rättvisa, och fördelen är att det inte finns någonting att diskutera. Det handlar bara om att dividera mängden pengar med antalet människor. Kritiken mot denna typ av rättvisa brukar handla om att den inte tar hänsyn till vare sig bidrag eller behov…

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Om rättvisor”

  1. Odelberg Says:

    Högern lägger främst av allt fram argumentet att pengarna ska placeras där dem kan växa då ekonomisk tillväxt gagnar alla. Oavsett behov. Den platsen är privata företag.


  2. […] ett om rättvisor på denna blogg finns här. Explore posts in the same categories: filosofi, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: