Vi som bestämmer

Alla gillar demokrati. Vackert så. Men vilka är det som får vara med och rösta, och i vilka proportioner?

Numera verkar rösträtten ha blivit helt frikopplad från några som helst medborgerliga skyldigheter. Rösträtt är något man föds med, eller ja, något som man bara får på artonårsdagen. Och den behandlas som helig av ideologerna. Rör inte min rösträtt! Följaktligen förfasas vi över att i USA förlorar den som har suttit i fängelse sin rösträtt. Eller över att vissa stater (USA igen, men även t ex Lettland) kräver att du klarar ett prov i landets språk, historia och statsskick innan du får bli medborgare.

Men heliga kor är som bekant till för att slaktas. Det är inte alls orimligt att koppla motprestation till rösträtten, och historiskt har det ofta fungerat så. De gamla svenska sockenstämmorna, till exempel, förfogade över det tionde som gårdarna i socknen betalat in till den gemensamma kassan. Detta skulle sedan räcka till att avlöna prästen, underhålla kyrkan, betala fattigvården och skolan. Röst i sockenstämman hade man i förhållande till hur mycket tionde man betalade. Om det fanns en riktig storgodsägare i bygden, som betalade mer tionde än alla de andra bönderna tillsammans, fick han patronus-rätt och fick bestämma själv. Jag vet, systemet sätter igång en hel massa inövade vänsterreflexer från skolan: orättvist! Rikemansstyre! Och rikemansstyre, javisst. Men det är faktiskt rättvist på sitt eget sätt. Ju mer du betalar desto mer har du att säga till om. Och den som inte betalar får inte vara med och bestämma.

Ett system där rösterna fördelades efter hur mycket skatt man betalade var även i funktion vad gäller styrningen av hela riket. Bara de som betalade statlig skatt fick rösta till riksdagen. Men det finns ju fler saker än pengar som man kan bidra med till det gemensamma bästa. I och med införandet av allmän värnplikt började det grumsas. ”En man – ett gevär – en röst!” Och så fick vi allmän rösträtt för alla vuxna män.

Robert Heinlein skruvar det ett varv till i sin välkända bok ”Starship troopers”. Där får endast de som gjort militärtjänst rösta!

För att avslutningsvis återvända till tanken om ”medborgarskapsprov”, så anser jag att de har sina poänger. Det känns ju inte mindre orättvist att bara släppa igenom dem som klarar ett (enkelt) prov, än att automagiskt ge artonåringar rösträtt men inte sjuttonåringar.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Vi som bestämmer”

 1. Odelberg Says:

  Varje individ har rätten att försöka förmå staten att tillfredställa dennes behov, oavsett klass, kön, religion, etnisk tillhörighet osv. Med detta som grund har jag antipati mot dig.

 2. Fjelle senior Says:

  Jag är inte helt säker på vad som är hönan och vad som är ägget, än mindrde säker på om hönan eller ägget var först, men den allmänna värnplikten är inte enda förklaringen till den allmänna rösträtten. För mig är det uppenbart att makt och pengar hänger ihop. Det är också så att den allmänna skattskyldigheten och den allmänna rösträtten förklarar varandra. Rent kronologiskt vet jag inte i vilken ordning systemet ändrades från det läge där (på ett ungefär) bara bönder betalade skatt och bara bönder fick vara med och bestämma. Men att det finns ett djupare samband där den allmänna rösträtten leder till allmän skattskyldighet och den allmänna skattskyldigheten leder till allmän rösträtt, det är jag helt säker på. De som betalar bestämmer hur pengarna skall användas och de som bestämmer hur pengarna skall användas får också vara med och betala.
  Fjelle

 3. Odelberg Says:

  Jag ser som sagt inte sambandet mellan pengar och makt (bortätt från ekonomisk makt). Varje medborgare ska ha rätten att påverka.

 4. tetris4 Says:

  Och du vill inte koppla några skyldigheter alls till rösträtten?

 5. Odelberg Says:

  Ingen alls.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: