Reinkarnation: ett oväntat problem

Vissa problem med teorin om reinkarnation är uppenbara. Som t ex att jordens befolkning är så mycket större nu än vad den har varit förut; var kommer alla själar ifrån? De uppenbara problemen är också rätt lätta att bemöta. Det kanske föds nya själar. Eller så är det alla myggor och myror och råttor och hundar som äntligen har samlat på sig tillräckligt med karma för att bli återfödda som människor.

Min personliga invändning är att vad är poängen, om man inte kan komma ihåg något från ett liv till nästa? Exakt vad är det som själen tar med sig till sitt nya liv? Hur känner man igen en själ från ett liv till ett annat?

Och i slutet av ”Stranger in a strange land” tar Heinlein i förbigående upp ett moraliskt problem. Huvudpersonen, Mike, har insett att det inte är något problem att döda folk som ”är fel”. Han dödar ju bara deras kroppar, och deras själar hamnar på väntelistan för återfödelse. Hmmm…

Givet att reinkarnation är ett faktum är det svårt att argumentera emot. Men jag tror på något vis inte att ens en indisk domstol skulle godta argumentet, om nu någon skulle vilja prova det i verkligheten!

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Reinkarnation: ett oväntat problem”

 1. Sven-Arne Silve Says:

  Hej

  Din fråga är berättigad men lätt att svara på om man ser helhetsbilden av reinkarnation.

  ALLT har en själ och varje individuell själ utvecklas efterhand (förhoppningsvis). När således ett husdjurs själ är utvecklad så pass att det når ”det mänskligas” lägsta nivåer så återföds djuret som människa.

  Samtidigt får man hoppas att ett antal människor (och kanske andra personligen högtstående individer t.ex. delfiner) har nått den andliga utveckling att det fysiska kretsloppet är över och livet fortsätter i en annan och högre form.

  Att vi inte har minnen från tidigare inkarnationer bör vi vara oerhört tacksamma för. Hur många människor går inte omkring med skuldkänslor för det lilla de har misslyckats med eller gjort fel i detta livet! Vilken belastning det skulle vara att minnas samma elände från alla tidigare, eller hur?

  Det vi återföds med (istället för direkta minnen) är värderingar, personlighet, grad av empati o.s.v. o.s.v.

  På din fråga om hur man känner igen en individ från ett liv till ett annat så kan jag bara hänvisa till att du troligen spontant många gånger har upplevt samhörighet väldigt fort och upplevt antipati mot andra. Du har alltså på något sätt känt igen de personer du mött och reagerar därefter. Att du sedan aldrig kan konstatera att grannen Roger var din älskade morbro i förra livet DET kommer du inte att veta förrän ni möts ”på andra sidan”. Där tycks ett igenkännande vara betydligt tydligare.

  Jag känner inte till “Stranger in a strange land” – men har någon DEN uppfattningen så är han/hon helt ute och reser. Gör man sådana handlingar så lär man få stå för följderna någon gång framöver.

  Det är väldigt mycket som aldrig skulle kunna godtas av en domstol. Hur skulle du exempelvis kunna bevisa att du älskar en människa? Vad för detaljer, handlingar eller ord skulle en domstol finna helt beviskraftiga?

  Det vore intressant om fler ville ge sig in i diskussion om reinkarnation. Ämnet är ofantligt stort och ett accepterande av en KORREKT reinkarnationstro kan berika livet oerhört mycket.

  Sven-Arne Silve

 2. Elias F Says:

  Men om man har med sig sina värderingar från föregående liv, hur förklarar man då de studier som visar att uppväxtmiljön påverkar våra värderingar? Tror inte jag kan hänvisa till någon men vet att det finns sådana.

 3. Sven-Arne Silve Says:

  Självklart påverkar uppväxten.
  Om man ser ett liv i en reinkarnationskedja som en termin i en skolutbildning, så måste ju lärdomarna från den pågående terminen addera till kunskaper och egenskaper.

 4. Mari Says:

  Jag har länge velat släktforska på min själs alla liv, som jag allteftersom kommer ihåg. DET hade varit spännande.

 5. Mari Says:

  Jag menar främst att hålla så mycket ordning på alla min själ varit och alla platser och personer jag varit, som man kan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: