Om vikten av att tänka själv

Det som inte får hända har hänt. En ung människa har dött. Hans skolkamrater tar initiativ till en kampanj för att få den hallucinogena drog han dog av narkotikaklassad. För hur ska en stackars tonåring begripa att det är farligt på allvar utan en narkotikaklassning?

En kvinna ringer till Rix Morronzoo och klagar på nätpokersajterna. En ung släkting till henne har dragit på sig skulder i halvmiljonklassen, och hon vill att pokersajterna ska införa en spärrfunktion för hur mycket man får lov att förlora på en månad.

JK ger en högstadieskola i Köping bakläxa. Det är inte förenligt med yttrandefriheten att stänga ute Nationaldemokraterna, påpekar han. De har lika stor rätt att sprida information om sig själva som övriga politiska partier, och vi måste lita på att ungdomarna kan tänka själva och själva välja bort dem.

Tack för den, JK! Att tänka själv är mer eftersatt än man kan tro, vilket framgår av mina två första exempel. För ärligt talat borde vem som helst kunna räkna ut att det inte är så smart att spela med lånade pengar. Eller att ta hallucinogener, narkotikaklassade eller ej. Det talas så mycket om att skolan ska fostra tänkande samhällsmedborgare (och det påstås ofta att detta skulle vara oförenligt med betyg och utantillinlärning). Men när det kommer till kritan tycks ingen våga låta ungdomar tänka själva. Då ropar vi på pappa staten och på förbud. För – hu – tänk om de gör något dumt!

Annonser
Explore posts in the same categories: politik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Om vikten av att tänka själv”

 1. Gabriel Says:

  Du skriver väldigt bra. Jag läser allt, fast via rss så det syns kanske inte i besöksstatistiken. Du har inte funderat på att sätta en titel på sidan?

 2. Gabriel Says:

  Eller när jag tänker efter är det nog ett medvetet val, eller?

 3. tetris4 Says:

  Ganska så. Ville ha en titel som inte kan kopplas till mig IRL, som inte på något sätt begränsar vad jag kan skriva om här, och så orkade jag inte hitta på något bättre 🙂

 4. Odelberg Says:

  Framför allt skapar frånvaro av förbud kritiskt tänkande.

 5. yellowgrey Says:

  hej där matematikern. i orden tänka själv, finns det undermeningar som man kanhända inte direkt tänker på. Droger eller spel är skapade behov som man ‘egentligen’ inte behöver men dras dit ändock och i där – tänker man själv – trots att det plingar till en varningsignal. Och det vilket beroende som helst.

  Sen finns det behov som man behöver, mat/kläder och bostad men även där i de primära behoven kan det bli beroenden och som inte handlar om överlevnad. Konsumtion och tänka själv är näst intill omöjligt om man inte är ytterst medveten om – vad – man vill ha för att förgylla sin vardag.

  Att staten ska stå och vifta med pekpinnen eller socialstyrelsen ska tala om hur många brödbitar vi ska äta är egentligen inte relevant. Utan det finns en massa på cirka 80 procent och det övriga 20 procent som -tänker själva. Lagen om det dynamiska och statiska. De 20 procenten behöver de 80 procent för att gå vidare. Det är här lite spekulationer i måndagseftermiddagen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: