Om skillnaden mellan diskriminering och dålig behandling

Sveriges förenade studentkårer rapporterar att var femte student har känt sig illa behandlad. Jaha. Det är väl ungefär som i samhället i stort, det, men SFS tycker att det är ”alarmerande”.

Jag tycker det är alarmerande med den begreppsglidning som pågår genom hela rapporten. SFS använder nämligen ”diskriminering” och ”dålig behandling” som om de vore synonyma. Man påpekar i en fotnot att enkätfrågorna var utformade som ”har du blivit illa behandlad” snarare än ”har du blivit diskriminerad” eftersom folk i allmänhet tenderar att uppfatta ”diskriminerad” som ett starkare begrepp. Tänka sig. Kan det möjligen bero på att ”diskriminerad” faktiskt är ett starkare, eller åtminstone snävare, begrepp?

”Diskriminering” betyder entymologiskt ”åtskillnad”. I modernt språkbruk betecknar ordet att en grupp människor systematiskt behandlas annorlunda än en annan grupp människor, trots att uppdelningen i grupp A och grupp B inte har med saken att göra. (En grupp kan tänkas ha bara en medlem.) Dålig behandling är helt enkelt dålig behandling. Om en professor är taskig mot mig har jag ju helt klart blivit illa behandlad under min studietid. Men är han/hon lika taskig mot alla, har jag knappast blivit diskriminerad!

Notera även bisatsen i min definition av diskriminering ovan. Att sätta höga betyg för bra prestationer, och underkänna för dåliga prestationer, är inte diskriminering, trots att man behandlar gruppen som presterar bra annorlunda än gruppen som presterar dåligt. Prestationer har nämligen med betyg att göra.

Annonser
Explore posts in the same categories: språk

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: