Om äganderätt

Ägande är en social konstruktion – det här är ditt, och det här är mitt. Som alla sociala konstruktioner är även ägande förhandlingsbart. (Somliga lagar är det inte – försök förhandla om tyngdkraften!) Och olika samhällen konstruerar ägande på olika sätt. Förr i världen var det t ex inte helt otänkbart att äga andra människor, något vi anser barbariskt. Fram till sjuttonhundratalet ungefär fanns heller ingen immaterielrätt, utan det enda som kunde ägas var saker man kunde ta på. Det finns även samhällen som har hävdat att man inte kan äga mark, och för ögonblicket är vi globalt överens om att ingen äger världshaven, stater äger kusthaven, och enskilda kan inte äga hav.

Ägande innebär förfoganderätt. Jag kan oftast göra vad jag vill med det jag äger, modifiera det, använda det, byta bort det, ge bort det eller förstöra det. Somliga saker har vi bara inskränkt förfoganderätt över – ett uppenbart exempel är djur. Ett annat, inte fullt så uppenbart exempel är en hyresfastighet. Värden äger huset, men en hyresgäst har besittningsrätt till sin lägenhet och kan inte sägas upp såvida han inte missköter kontraktet.

Som goda kapitalister och egoister är vi vana vid att göra som vi vill med det som är vårt. Mina pengar! Jag ska ta dem och åka på semester, stick och tigg någon annanstans! Men vi har även blivit fostrade i en socialistisk och altruistisk anda, som säger att alla har rätt att ha det lika bra. Där hör ni, direktörer och miljardärer! Ni borde skämmas för att ni har så mycket pengar!

Det är intressant att notera hur samma människa kan ha båda dessa åsikter samtidigt utan att någonsin inse paradoxen. Om du har rätt att kräva en inkomstutjämning med dem som är rikare, har även de som är fattigare än du rätt att kräva inkomstutjämning med dig. Och fattigare än oss svenskar, det inkluderar ett antal miljarder människor.

Med andra ord: Världen är orättvis, och det borde de flesta av oss vara tacksamma för!

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: