Om att jämföra äpplen och päron

Jämförelser hör till ett av de absolut vanligaste retoriska stilgreppen. Det är dessutom en mycket grundläggande tankekategori, tillsammans med kategoriserandet självt – vi skulle inte kunna resonera utan att jämföra! Ibland blir det dock rent löjligt, av olika anledningar. Hisnande bildspråk är vanligt inom poesin, men slår lätt över i pekoral.

Allvarligare är när man försöker antyda ett samband där inget samband finns. Det är t ex vanligt i feministiska kretsar att klaga på att medan 60% av Sveriges studenter är kvinnor, är mindre än 20% av professorerna det. Mer relevant vore att jämföra med könsfördelningen för 30-40 år sedan, då våra nuvarande professorer var studenter. Det har jag dock inte sett någonstans. Ett annat exempel kan fås hos Hyresgästföreningen: ”Inom 5 år skall (ett mycket stort antal) ungdomar flytta hemifrån. Idag finns det (kanske en hundradel så många) lediga ettor. Hallå politiker!”

Hm. Inom fem år… och det jämförs med tillgången på bostäder idag… nej, vänta nu här, det jämförs med en liten bråkdel av tillgången på bostäder idag!

Hallå Hyresgästföreningen!

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, reklam

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: