Om ansvar och påföljder

Meta: denna post har blivit utökad och språkligt upphyfsad, eftersom a) jag var väldigt trött när jag först skrev den, och b) datorn jag skrev den på saknade å, ä, ö.

För många år sedan nu, så kom min lillasyster och påstod tvärsäkert att eftersom kvinnor förr i världen inte kunde äga hus och inte fick vara med i hantverkarnas skrån och inte det och inte det, så var det ju väldigt orättvist att de kunde dömas till döden. Det hade varit mycket mer rättvist om de inte kunde det. Jag misstänker starkt att min syster den gången citerade Flickornas historia; hennes formuleringar lät mycket vuxnare än hur hon brukade prata på den tiden. Hur som helst sa höll jag inte med. För vilka är det som inte kan dömas till hårda straff? Just det, det handlar om barn, dårar och andra som inte anses kunna ta ansvar själva. Att kvinnor förr kunde dömas till döden på samma villkor som män, är ett bevis på att de ansågs ha åtminstone viss förmåga till ansvar.

Paulina Ryding skriver om samma tema i dagens SvD. Fast här handlar det om vem som har ansvaret för de våldsamma protester som kan uppstå när någon djärvs vara elak mot islams heliga skrifter, personer och föremål. Det ar orimligt att lägga ansvaret på provokatören, eftersom man då påstår att muslimer inte själva kan ta ansvar för hur de protesterar! Och det kan de. Om de vill. Det är trots allt vuxna människor det handlar om.

Så somliga feminister anser att det är orätt att få de negativa konsekvenserna av att vara vuxen, men inte de positiva. Men den lösning som propageras innebär att inte få några vuxenlivskonsekvenser alls.

Så somliga begär att alla ska behandla islam med samma aktning som muslimerna själva, för att undvika upplopp. För muslimer är inte ansvariga för sina handlingar ifall man smädar deras religion, det vet ju alla.

Var försiktig med vad du önskar dig, det kan hända att din önskan går i uppfyllelse…

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: