Våldtäkt och chokladtårta

Nick Ericksen, politiker i London, har råkat i blåsväder. Enligt The Londonist ska Ericksen på sin blogg ha hävdat att våldtäkt, så länge den sker utan våld och i en nära relation, är jämförbart med att tvinga en kvinna att äta chokladtårta. Kvinnor tycker om sex, och kvinnor tycker om chokladtårta, så att tvinga en kvinna till sex är ungefär lika illa som att tvinga henne till chokladtårta. Och vad Ericksen vill ha sagt är att våldtäkt är inte så farligt. Egentligen.

Londonists reporter Kira Hesser tar – med rätta – eftertryckligt avstånd från den tesen. Men sättet hon gör det på är intressant. Hon börjar med att citera statistiken (bara 8% av alla våldtäkter begås av främlingar). Utifrån denna premiss drar hon följande slutsatser:

  1. Våldtäkt kan aldrig jämföras med att äta tårta.
  2. En våldtäkt är alltid våldsam, oavsett om den begås av en make, en pojkvän, en kompis eller en fullkomlig främling.

Vilket praktfullt exempel på non sequitur! Båda hennes slutsatser är korrekta, men de följer inte ur den premiss hon citerar. Även Ericksens argument läcker som ett såll, men inte på det sätt som Hesser antar. Om man läser noga, ser man att han inte jämför våldtäkt med att äta tårta. Han jämför våldtäkt med att bli tvingad till att äta tårta! Den jämförelsen är inte alls så dum, tycker jag. Ericksens felslut är att han antar, att den som tycker om att göra en viss sak (ha sex med pojkvännen, äta chokladtårta, eller vad det nu kan vara), kommer även att tycka om att bli tvingad till samma sak. Jag citerar Ericksen: ”Våldtäkt är helt enkelt sex”.

Fel. Våldtäkt är sex under tvång. Och att tvångsmata någon med choklad är faktiskt även det ett brott.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: