Aprilskämten som gick för långt

På 70-talet rapporterades i en sibirisk tidning om att kolgruvearbetare på orten hittat en välbevarad egyptisk mumie nere i berget. Följande dag, den första april, skulle mumien visas för allmänheten i folkets hus, innan den skulle skickas till Moskva. Naturligtvis fanns det ingen mumie, och den arme journalisten höll på att skickas till straffläger. Eftersom han namngett mumien som ”Tutankhamon XXII” (det fanns bara 21 faraoner med det namnet) och gett notisen rubriken ”Inför den första april”, lyckades han slingra sig undan med friheten i behåll.

1999 skrev en tidning i Irak att Ryssland hotade USA med kärnvapen om inte FN-sanktionerna hävdes. På ett annat ställe i tidningen påpekades att det var ett skämt. Även Bombayborna fick hjärtat i halsgropen detta år, då det rapporterades att Indien och Pakistan skulle införa en gemensam valuta. Länderna ligger som bekant nästan i krig…

I Sri Lanka 1997 meddelades att alla sedlar av den högsta valören skulle dras in med omedelbar verkan. Bankerna fylldes snabbt av panikslagna människor som ville växla in sina pengar innan det var för sent.

Och i Luxemburg ryktas det om att aprilskämt är förbjudna. Detta sedan ett aprilskämt på 70-talet lurade ett stort antal människor att ta ut alla sina besparingar från banken, med en svår kris som följd. Frågan är bara hur trovärdigt ryktet är; större delen av sparpengarna i Luxemburgs banker tillhör väl ändå människor som är bosatta i andra länder?

Annonser
Explore posts in the same categories: blandat

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: