Den osanna historien om ett problem

Den här historien har valsat runt på kontor och lärarrum sedan tiden före internet (ni vet, då när man använde kopiatorer till sånt här). Det bör alltså inte finnas någon enskild rättighetsinnehavare på den. Har jag fel, ta mig i örat via kommentarerna! Själv har jag hört den från Lars Nystedt, och tagit mig friheten att uppdatera problemet till tvåtusentalet.

1950: En bonde säljer en säck potatis för 20 kr. Framställningskostnaden utgör 4/5 därav. Räkna ut vinsten.

1960: En bonde säljer en säck potatis för 20 kr. Framställningskostnaden utgör 16 kr. Var snäll och räkna ut vinsten.

1970: En bonde säljer en mängd potatis (mängd A) för en mängd pengar (mängd B). I streckmängden för mängd B skall du sätta 20 streck: (////////////////////) där det gäller att varje streck är en krona. Framställningskostnaden (mängd C) har på samma sätt 16 streck. Rita bilden av mängd C som en delmängd av mängd B och angiv resultatmängden D som ger svar på frågan: Vilken storlek har vinstmängden?

1980: En bonde säljer en säck potatis för 20 kr. Framställningskostnaden är 4/5 av det, det blir 16 kronor. Vinsten är 1/5, alltså 4 kr. Stryk under ordet ”potatis” och diskutera med en kamrat.

1990: Starta datorn. Starta spelet ”Bonde”. Bonden är nu den lilla figuren mitt på skärmen. Genom att flytta Bonden med piltangenterna kan du undvika att han träffas av de exploderande potatisar som far fram över skärmen. Du får en poäng för varje sekund som du lyckas hålla Bonden vid liv. Lycka till! (Skolverket ber särskilt att få påpeka vilket utmärkt sätt detta är att stimulera intresset för matematikämnet hos annars ointresserade elever!)

2000: Starta datorn. Starta Internet Explorer. Använd Google och Wikipedia för att söka svar på frågan: Hur mycket tjänar en bonde idag? (Skolverket önskar framhålla möjligheten till integration med t ex samhällskunskap, historia eller geografi.)

Annonser
Explore posts in the same categories: matematik, politik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: