Feminismens förtryckande strukturer

Först en definitionsfråga. När jag talar om ”dagens feminister” är det ”de feminister som gör sig hörda nuförtiden” som jag menar. Jag är medveten om att de mest högljudda medlemmarna av en grupp även tenderar att vara de mest extrema. Men för människor utanför gruppen är det ändå dessa som formar bilden av gruppen som helhet, eftersom det bara är dem man hör. Det är t ex ofta så religioner bedöms.

Feminister kännetecknas av att de söker främja kvinnors rättigheter, det må vara enskilda kvinnor eller hela kvinnokollektivet. Detta är problematiskt, eftersom lite drygt hälften av alla människor (män + folk med oklar könstillhörighet) direkt är uteslutna. För att feminism inte skall urarta till förtryck av män, måste den alltså balanseras av en minst lika stark motkraft som främjar männen. Historiskt har detta nästan alltid varit fallet (boken Hertha blev en riktig ögonöppnare för min del). Men nuförtiden, när så gott som alla politiker, opinionsbildare och media bekänner sig till feminismen, vad är då dess existensberättigande? Jo, svarar feministerna, samhället genomsyras fortfarande av förtryckande strukturer från Herthas tid, strukturer som vi vanligen inte är medvetna om. Feminismens uppdrag idag är att synliggöra och bekämpa dessa strukturer.

Notera likheten med religion i dess värsta och mest missbrukande form: Du har ett problem. Du kan inte se det själv, det är bara vi som kan se det. Tro på vad vi säger utan att ifrågasätta. Och ge oss alla dina pengar så fixar vi det.

Feminismens världsbild blir desto mer provocerande, som feminismen själv innehåller ett antal förtryckande strukturer. Ja, kanske bara en, men den slår igenom på flera olika områden. Denna förtryckande struktur kan beskrivas med antagandet ”kvinnor som väljer utifrån traditionella könsroller är förtryckta och offer”. En kvinnas val godtas endast om hon väljer utifrån feminismens preferenser! Det mest extrema exemplet är väl vägran att ens diskutera om prostitution i någon form någonsin kan vara ett frivilligt val. Alla prostituerade har blivit lurade in i det och nu kan de inte komma ut, punkt slut. Inte ett uns av försök till att komplicera frågan.

Ett annat exempel fås inom området abort. Fri abort är ju som bekant en av feminismens hjärtefrågor, kvinnan ska ha rätt att själv bestämma. Det är bara det att i vissa situationer – tonårsmödrar, våldtagna kvinnor,  svårt handikappade foster och så vidare – tycks det inte finnas någon rätt att välja att fortsätta graviditeten! Den som väljer att inte avbryta, anklagas för att vilja förbjuda abort.

Och naturligtvis är alla kvinnor som täcker håret förtryckta. Alla hemmafruar är förtryckta. I de mest extrema fallen anses t o m kvinnor i kvinnodominerade yrken för förtryckta! Vad hände med vår rätt att välja själva? Har jag inte rätt att själv bestämma hur jag ska gå klädd? Eller rätt att välja att arbeta som undersköterska, om jag nu skulle vilja det?

Till slut: ingen kritik av feminismen av idag kan väl vara fullständig utan en hänvisning till Per Ström. Hans beskrivning av det svenska samhället som mansfientligt kände jag igen mig i till punkt och pricka. Något för ärkefeminister att begrunda.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: