Ansvarsskyfflandet firar nya triumfer

Tänk vad man kan hitta i lunchrummet! I detta fall var det en något daterad jobbilaga från DN, som fick mig att gå från slöläsande till klentroget stirrande. Per Eisele vid Blekinge Tekniska högskola har tydligen skrivit en bok om arbetsgrupper och hur man får dem effektiva. Och det kan ju behövas. Vem har inte upplevt grupparbeten, i skolan, vid universitetet eller på jobbet, där två-tre personer gör allt arbete och övriga bara hänger på? Men, säger Eisele – och håll i er nu – ”det handlar inte om att gruppmedlemmarna medvetet är lata utan att de ibland drabbas av det här fenomenet för att de är i en grupp”. Jaså, minsann? Hur definierar Eisele ”medveten lathet”? Har han uteslutit frånvaro av initiativ? I så fall är jag beredd att ge honom rätt i sak, men med höga minuspoäng för alltför snäv definition av lathet. Vissa initiativ av typen ”men det kan jag fixa” bör man kunna förvänta sig från samtliga i en arbetsgrupp.

Notera även användandet av ordet ”drabbas”. Det är tydligen medlöparna och gratisåkarna det är synd om, eftersom våra sociala mekanismer utesluter dem från arbetet! Men halledudanedå! Människor som trycks tillbaka och inte får lov att arbeta trots visad god vilja och kompetens, dem kan man tycka synd om. Människor som bara sitter still medan andra gör deras del av arbetet tänker jag icke tycka synd om!

Eller menar Eisele att det inte handlar om att gruppmedlemmarna (gratisåkarna) är lata, utan om att gruppmedlemmarna (de som arbetar) ibland drabbas av fenomenet? Syftningsförvirring av den typen borde väl ändå en professor i psykologi kunna undvika. Likaså en journalist, om det nu är så att DN har hyfsat citatet lite.

Annonser
Explore posts in the same categories: jobb, psykologi

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: