I tredje och fjärde led

Förr i världen fanns det något som hette djävlar. Det skrattar man åt nu. Det fanns människor som ansågs ha sålt sin själ till Djävulen. Dessa blev vanligen avrättade. Det förfasar man sig över idag.

Idag finns det någonting som heter nazister. Den som skrattar åt detta, antas höra till dem och drabbas därefter. Vi har visserligen blivit upplysta och humana och avskaffat dödsstraffet. Men total förvisning från samhällets alla funktioner och institutioner är även det ett tämligen kännbart straff.

Det finns även ett land som heter Tyskland. På 1930-talet sålde tyskarna sin själ till nazismen. Detta får aldrig hända igen. Därför måste varje tysk alltid be om ursäkt för det, så att de aldrig någonsin glömmer bort det.

Jag vet inte exakt hur gammal kansler Merkel är, men jag tvivlar på att hon är så gammal som 62 år.

Det som stör mig mest i denna situation är dock inte det kollektiva ansvarsutkrävandet. Det är att tyska folket kollektivt görs till syndabockar för något som var synnerligen spritt i Europa på den tiden. Pogromer var inte ett tyskt fenomen – det är inte ens ett tyskt ord! Antisemitism och rasism var närmast norm. Vår gemensamma vägran att ta ansvar för vår egen delaktighet, hur allt ansvar, all skuld och skam, tenderar att skjutas över på det tyska folket… det är inte vackert!

Så du var inte ens född på den tiden? Nähä. En betydande andel av nu levande tyskar var heller inte födda då. Och det torde vara en försvinnande liten andel kvar, som var så gamla på den tiden att de faktiskt kunde ta ansvar för sina egna liv.

Och alla de övergrepp som begåtts mot andra folkgrupper och religioner än judarna, före och efter andra världskriget, ska vi bara inte tala om.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: