All klassisk musik är bra musik – eller?

I en artikel på Times Online från i fjol argumenteras det för att det populära datorprogrammet Kraftpunkt (även känt som Powerpoint) skulle göra föredrag sämre, genom att det är så enkelt att använda. Nej, tacka vet artikelförfattarna en gammal hederlig retor, en som på sin höjd använder pappersanteckningar eller griffeltavla, och helst en som inte använder några hjälpmedel alls.

Och usch för allt skval som kommer ur radion (eller kanske snarare ur datorn) nuförtiden! Tacka vet jag en hederlig Mozartkonsert.

En vinkel med dessa resonemang, som ibland glöms bort och som jag tycker borde framhållas, är att det finns en betydande selektion i vad som går till eftervärlden. Mozart och hans samtida skrev också en hel del skvalmusik, men den är det ingen som bryr sig om att spela längre. Fenomen vars enda värde är att vara nya, lever inte länge. Det krävs andra kvaliteter för det. Det är fullt möjligt att skriva banal musik för symfoniorkester, högkvalitativ musik för popband, att göra en bra powerpointpresentation och att hålla ett dåligt tal utan hjälpmedel.

En god poäng med Times-artikeln är dock att proportionen ”skval” till ”kvalité” tenderar att öka, ju enklare det är att producera. Kan man producera utan att tänka efter, så kommer somliga att göra det. Om det krävs tid och eftertanke, ökar chanserna för ett bra resultat.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, jobb

One Comment på “All klassisk musik är bra musik – eller?”

  1. Spinster Says:

    Det är likadant med skriven text nuförtiden. När varenda människa (nästan) har dator och skrivare, och text publiceras utan korrekturläsning på de mest skilda ställen, kommer gemensamma stavningsregler snart vara ett minne blott.

    Om det är bra eller dåligt kan naturligtvis diskuteras. Huvudsaken är nog ändå att texten är förståelig… även om jag personligen försöker vara noggrann med både stavning och grammatik.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: