Llamazares tar personligt ansvar

SvD skriver i sin pappersupplaga idag – jag har inte kunnat hitta citatet på nätet – om hur Spanien efter söndagens val går allt mer mot ett tvåpartisystem. De två stora partierna har gått framåt, medan småpartierna backar. Förenade vänsterns ordförande Llamazares avgår med orden:

”Valsystemet missgynnar oss. Denna tvåparti-tsunami har kört över oss, och jag tar personligen ansvaret för detta misslyckande.”

I de två första satserna tycks Llamazares mena att Förenade vänsterns tillbakagång är systemets fel. I den avslutande satsen påstår han helt plötsligt att det är hans eget fel! Hmm… Eller kan det vara så att ”jag tar ansvaret” ska betyda ”jag tar konsekvenserna”? Det är nämligen inte samma sak. Den som är ansvarig är i någon mening skyldig, ifall något går fel. Konsekvenser däremot drabbar tyvärr skyldiga och oskyldiga ganska blint.

Det är naturligtvis också tänkbart att det ord Llamazares använde på spanska kan betyda både ”ansvar” och ”konsekvens”, och att översättaren gjorde en miss i hastigheten.

Annonser
Explore posts in the same categories: politik, språk

3 kommentarer på “Llamazares tar personligt ansvar”

 1. Spinster Says:

  Jag har ingen som helst inblick i det spanska valsystemet eller den spanska politiken, men jag har en vild teori till vad han kan mena.

  Om Llamazares har varit med och förändrat valsystemet kan han mycket väl ta ansvaret för att det missgynnar hans parti.

 2. Oden67 Says:

  Oaktat ordformen finns det en betydelseglidning mellan ”ansvarig” och ”att ta ansvar”. I många sammanhang är det fullt möjligt för någon ”att ta ansvar” för något utan att han eller hon samtidigt är eller uppfattar sig som ”ansvarig”, såsom skyldig i objektiv mening, till företeelsen i fråga. I historien finns det gott om exempel på sådant. En helt annan aspekt på citatet i fråga är att vi här faktiskt inte vet om ”detta misslyckande” syftar på valsystemet. Kan det inte lika gärna vara det otillfredställande valresultatet som politikern hänvisar till?

 3. tetris4 Says:

  Jag uppfattar spontant citatet som att han syftar på det dåliga valresultatet när han säger att han tar personligt ansvar för det, men att han i samma andetag säger att ett annat valresultat inte hade varit möjligt med nuvarande valsystem. Om ”detta misslyckande” syftar på valsystemet, hamnar vi snarare på Spinsters tolkning. En tolkning som inte alls är lika anmärkningsvärd som min ursprungliga.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: